Hogy segíthetnék neki, hiszen én nem abba a helyzetben vagyok, amiben ő! Imposztor szindrómáról másként

Sokszor tapasztaltam amivel sok kezdő vállalkozó küzd, azaz az imposztor szindrómat. Ilyenkor azt hiszed, hogy nem vagy olyan jó, nincs annyi tapasztalatod, ezért hogy jöhetnél ahhoz, hogy megmond másoknak, hogy mit tegyenek. Pénzt kérni? Hát az pedig egyenesen nagyképűség!

A másik “kedvenc” mondatom az, hogy “Ó, ezért nem kérek semmit, mert ez nekem simán meg van.” Ennél már csak az a jobb kérés, amikor valaki megkér, hogy “Kérlek tedd ezt meg nekem – természetesen ingyen -, hisz’ ez neked simán megy!”

Miért hiszik és hisszük azt, hogy ami nekünk “simán” megy, annak nincs értéke?

Bort iszik, vizet prédikál?

Melyikünk nem retegett attól, hogy kóklernek tekintik a vevői, a versenytársai, hisz ő csak tudja, hogy hogyan kell csinálnia, de maga nem teszi.

Nekik bátorító kérdésként feltenném azt a kérdést, hogy: “Férfi nőgyógyászhoz nem is kell járni, mert neki nincs olyan anatómiai felépítése, mint a nőknek?” Ugye, hogy ez így mennyire nem igaz?

Egerszegi Krisztának az edzője Kiss Laci bácsinak kötelező lett volna világrekordot úsznia ahhoz, hogy Egérkét felkészítse az olimpiára? Ugye, hogy nem. Itt teljesen másról van szó.

Annyiszor eszembe jut az a példa, hogy ha Japánba utazok és van egy barátom, akinek nincs középfokú nyelvvizsgája, de konyha nyelven tud tájékozódni, akkor minden kincset megér a tudása! Ő nem szinkron tolmács, de nekem mégis nagy segítség az a tudás, ami neki van.

Megoldás: keress megfelelő célcsoportot, ahol értéket tudsz teremteni!

Keress olyan embereket, akinek tudsz a tudásoddal segíteni. Add azt, amit tudsz (értéket) és közben tanulj, fejlődj és legyél még jobb! Hidd el, hogy egyetlen módszer az, ha a tudásodat nem még egy könyv, egy képzés, egy podcast adja, hanem a tapasztalat!

Ne engedd magadat elgáncsolni, még mielőtt elindulnál vagy belekezdenél egy értékteremtő folyamatba, amire másoknak szüksége van!

Ha nem szeretnél egyedül megküzdeni a vállalkozói nehézségekkel, vedd fel Velem a kapcsolatot, segítek!

UI: tudtad, hogy csak azoknak merül fel az imposztor kérdés, akik képesek értéket adni? 🙂