Vállalkozói idő káosz!

Egy régen olvasott történetet kaptam, amiben egy halásznak tudományosan megmagyarázzák, hogy hogyan legyen több ideje. A példa szép, jó és fájó, csak kevés vállalkozónál láttam, hogy működik.

S az ok egyszerűen csak egy szó, a MAJD. Majd ha, akkor…

Pedig a megoldás nem egyszerű, de ha fordítva tesszük, sokkal jobban működik. Fogd a naptáradat és írd be a fontos dolgokat. Család, kikapcsolódás. Ezek legyenek fixek. A többi üres helyre tegyél be minden egyéb, de fontos dolgot!

S itt maga a történet:

A halász hazatér fatörzsből vájt csónakjában és találkozik a külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató azt kérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.

– Mivel tölti az idejét? – kérdezi a szakember.

– Hát például halászgatok, játszom a gyermekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit.

A piackutató itt közbevág és ezt mondja:

– Nézze, nekem egyetemi diplomám van és tanultam ezekről a dolgokról.              
Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél. Nagyobb csónakkal meg több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló vonóhálós flottára.

– És azután? – kérdezi a halász.

– Azután ahelyett, hogy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni amit fogott, vagy beindíthatna egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna menni ebből a porfészekből Párizsba vagy New Yorkban és onnan irányíthatná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletet és akkor már milliókat kereshetne.

– Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? – érdeklődik a halász.

– Úgy 15-20 év alatt – válaszolja a piackutató.

– És azután? – folytatja a kérdezősködést a halász.

– Ekkor kezd érdekessé válni az élet – magyarázza a szakember.               
Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát és egy távol eső faluba költözhetne.

– És azután mi lenne? – kérdezi a halász.

– Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélgetni egy kicsit…